You are currently viewing Плевенска учителка събира пари за паметник на Данаил Попов

Плевенска учителка събира пари за паметник на Данаил Попов

Преподавателката от математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен Диана Данова се обърна с призив във Фейсбук, подобен на призивите за благотворителни кампанни от предходни години. Целта на будната преподавателка е изграждането на паметник на революционера Данаил Попов в Плевен. Тя е общински съветник и председател на Съюза на математиците в града.

В социалната мрежа Данова написа:

„Скъпи ученици, родители и колеги, кое прави празника на 15 септември? Празникът е в нетърпението за първия училищен звънец, празникът е в глъча, който изпълва училищните дворове, срещите с приятели след лятната ваканция, пише Данова. Цветята не правят празника по-цветен и пъстър от усмивките. Затова се обръщам към всеки, който е решил да подари букет, вместо това да подпомогне инициативата на сдружение “Васил Левски“ за изграждане на паметник на Данаил Попов в любимия ни Плевен. Сметката за дарения ще бъде обявена на 14.09.2015 г.”

Д-р Галина Цветкова от сдружението сподели преди дни, че още преди да бъде официално обявена в социалната мрежа, кампанията вече е набрала над 700 лева от дарители. За паметника, който с решение на Общински съвет – Плевен, ще бъде разположен на булевард „Данаил Попов”, ще са необходими 12 000 лева. Тепърва ще бъде обявен конкурс за изработването му.

Данаил Попов е роден на 1 януари 1840 г. в Плевен. Баща му е поп Христо, наричан от плевенчани поп Хино. Учи в Плевенското шестокласно училище (1850-1856). Заминава за Румъния, за да продължи образованието си (1857). По това време баща му умира и поради липса на средства става словослагател в печатницата „Романов-Расидеску“ в Букурещ. Срещите тук с Георги Раковски оказват голямо влияние за овладяването на идеите за национална свобода. Под неговото влияние Данаил Попов напуска печатницата и е изпратен в Галац. По-късно се установява в Турну Мъгуреле, където се залавя с търговия и се радва на добро материално положение.

Участва активно в организацията на бунтовните чети. Подпомага също така изпращането в България на четите на Филип Тотю и Панайот Хитов (1867).Със собствени средства подкрепя и четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1868).

Именно от неговия дом в Румъния Васил Левски тръгва към България. С негова препоръка Апостола създава Плевенския частен революционен комитет, който е първи в страната (1869). Поставя се и начало на изграждането на Вътрешната революционна организация. През същата година заедно с Васил Левски, Христо Иванов (Големия), Иван Македончето и др. основават Турнумъгурелския частен революционен комитет. За председател е избран Данаил Попов.

Най-голямата негова заслуга е при изграждане на Вътрешната революционна организация (1868-1872). Изработен е печат на БРЦК, който по-късно предава на Васил Левски. Почти цялата кореспонденция на Апостола, минава през Данаил Попов. Единствен Данаил Попов има право да чете всички получавани от и за Левски писма и да взима копия от тях.

Сам купува 50 револвера и 15 000 патрона, поръчани му от Ловешки частен революционен комитет. Доставя от Лиеж (Белгия) три пушки от най-усъвършенстваната система, от които две подарява на Васил Левски и Ангел Кънчев.

Между Данаил Попов и Васил Левски възниква искрена и сърдечна дружба, която продължава до обесването на Апостола на свободата. Данаил Попов нарича Апостола „най-добрият българин”.

Данаил Попов умира на 12 април 1909 г. в Турну Мъгуреле. През 2010 г. на мястото на къщата, в която е живял, беше поставена паметна плоча, чието изработване беше финансирано от Община Плевен.

В родния му град няма друг паметен знак за него освен улицата на негово име.

Автор: Иванка Ватева

Източник: http://www.kmeta.bg/bulgaria/plevenska-uchitelka-s%D0%B0bira-pari-za-pametnik-na-danail-popov-53979.html